Äta bör man...Mat och dryck i skön kombination!

Vi bjuder här på lite klassiska flamländska matkombos.

http://pilsnergubbarna.se/wp-content/uploads/2019/02/blondbitchmusslor.jpg

Klassiskt belgisktMUSSLOR MED BLOND BITCH BEER

Ingredienser
4 port
2 kg blåmusslor
3-4 Scharlottenlökar
2-3 Selleristjälkar
1 dl Olivolja
2 x 33 cl Blond Bitch Beer
3 dl Bladpersilja, hackad
1/2 Rött äpple
1 msk konc Hummerfond
Tabasco efter behag
Salt
Peppar

GÖR SÅ HÄR

  1. Skrubba musslorna, släng de som ev är öppna.

  2. Skala och finhacka löken. Dela selleristjälkarna i tunna småbitar. Tärna äpplena.

  3. Fräs lök och selleri i olivoljan i en stor kastrull.

  4. Häll i ölen, hummerfonden samt äpplet och låt koka en stund, smaka av med salt och peppar och Tabasco.

  5. Häll i musslorna och låt koka i några minuter, tillsätt persiljan.

Släng bort de musslor som inte öppnat sig.

Enligt klassiskt belgiskt sätt serverar du friterad pommes frites till och gärna ett nybakt bröd. Glöm inte Majonäsen till pommes fritesen.

Klassiskt flamländsktBOEUF BIG BROWN BASTARD

800 gram oxkött eller fläskkött 500 gram lök
100 gram rökt eller rimmadfläsk

2 msk röd balsamvinäger
3 st lagerblad
33 cl Big Brown Bastard

20 gram smör
30 gram mjöl
2 st oxbuljongtärningar
2 st skivor vit formfranska
2 msk stark senap
1 msk farin eller råsocker
1 tsk timjan
0.5 dl hackad persilja att strö över den färdiga rätten olivolja
salt

  • 1. Strimla löken fint. Skär köttet i kuber, ca 3×3 cm stora bitar. Skär fläsket i små tärninga, ca 1×1 cm. Smält smöret i en stekpanna och stek fläsket gyllenfärgad, ta upp fläsket och lägg åt sidan, låt fettet vara kvar i stekpannan. I samma fett som man stekte fläsket, steker man nu den strimlade löken på svag värme i ca 15 min. under lock. Tillsätt farinsocker, rör om så att det inte bränns, låt det stekas ytterligare 5 min. Häll löken över en sil, så fettet rinner bort, lägg åt sidan.
  • 2. Vänd köttbitarna i mjöl och stek dem tills de fått vacker färg, ta upp köttet, lägg åt sidan. Vispa ur pannan först med balsamvinäger och när det kokat upp, häller man i ölet, sänk värmen, tillsätt buljongtärningarna, timjan och lagerblad, nu skall den bara småkoka i ca 10 min.
  • 3. Smörj en ugnsfast form med höga kanter. Varva nu ner först lök, kött och fläsk, upprepa detta än gång till. Häll i skyn med öl, balsamvinäger och kryddor över det hela. Kantskär formfranskan och stryk på senap bara en sida. lägg den sen med senapssidan på köttet. Täck nu formen med ugnsfolié, se till att det täcker riktigt överallt. Sätt den i 170º ugn, näst längst ner i ca 2 timmar eller tills köttet är mycket mjukt. Ta bort foliét och strö över hackad persilja.
http://pilsnergubbarna.se/wp-content/uploads/2019/03/ottgryta-e1552944371245.jpg
http://pilsnergubbarna.se/wp-content/uploads/2017/05/inner_cell_burger_2.jpg

MustigtVIVENS BELGISKA BRÖD

Kommer…